“Conèixer” cursos d’Història per l’Ateneu Barcelonès

logo ateneu      LOGO ANDRONAcultura

CURS BARCELONA ATENEU BARCELONÈS

Després de cinc anys consecutius a partir dels quals ens hem endinsat en diferents etapes de la nostra història, ANDRONAcultura seguim impartint el curs anual d’Història i Humanitats que ofereix l’Ateneu Barcelonès dins la proposta de cursos Conèixer.

Curs 2015-16: “BARCELONA”

El curs d’enguany està dedicat a la ciutat de Barcelona. Fugint però de mirades autocomplaents, l’objectiu és desplegar una retrospectiva sobre la seva història urbana per fer comprensibles les llums i ombres d’una idiosincràsia pròpia encarada a un futur en construcció. Factors determinants com han estat els geogràfics i els mediambientals, el pòsit material i cultural d’antigues civilitzacions, la projecció d’una estela pròpia forjada en els segles medievals i els ressorts humans que de llavors ençà han impulsat la transformació cap a la ciutat moderna, són encara presents entre els carrers i la seva població, però també afronten amb incertesa els reptes que avui imposa la gentrificació.

*Curs per a socis de l’Ateneu Barcelonès

Professor: Marc Jobani
Cursos setmanals d’1 h 30 mini; 32 sessions.Tres grups a escollir.

Inscripcions obertes fins el 30 de setembre

Per a més informació i reserves consulta LA WEB DE L’ATENEU BARCELONÈS


CURSOS ANTERIORS:

Curs 2014-15: LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

CURS PRIMERA GUERRA MUNDIAL

El centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial és una ocasió immillorable per evocar els valors polítics, socials, econòmics i culturals d’una Europa convulsionada entre el nacionalisme romàntic alemany i la praxis parlamentària, representativa del bàndol aliat i heretada de les revolucions liberals dels segles XVII, XVIII i XIX. De la mateixa manera, fixarem la mirada al nostre país que, tot i la neutralitat oficial, prendria posicionament en la disputa ideològica i on, a més, el naixement de la Mancomunitat, la consolidació de la lluita pels drets socials i laborals, i la bonança econòmica dels anys de la guerra es convertiren en elements claus de la dinamització de la societat catalana durant el primer terç del segle passat.

____

Curs 2013-14: 1714, RAONS PER UN NOU FUTUR

Curs 1714 ANDRONAcultura-AteneuBarcelonès

Curs d’història dedicat a una de les èpoques més transcendents de la història moderna de Catalunya. En el marc de l’Antic Règim, proposem una atenta mirada vers els segles XVII i XVIII, per tal d’identificar les relacions institucionals entre Catalunya i Castella, el pes social de la qüestió inquisitorial, les causes i repercussions de la guerra de Successió i la política de redreçament després de 1714, tots ells, esdeveniments històrics que significaren un punt d’inflexió en el devenir del nostre territori cap a la contemporaneïtat.

___

Curs 2012-13: HISTÒRIA DE L’ALTA EDAT MITJANA

El següent curs aborda a un dels períodes més fascinants de la nostra història. Partint de la permuta territorial i administrativa després de la caiguda de l’Imperi Romà, ens aproximarem als períodes convulsos de formació de la vella Europa, dedicant especial atenció a Catalunya i Barcelona. Les invasions bàrbares, el Papat i l’església Catòlica, els nous règims econòmics i l’art i la cultura que sorgiren en uns segles de transició que, del segle V al XIII, bascularen des de la desaparició de la societat esclavista romana a la societat feudal europea.

___

Curs 2011-12: HISTÒRIA DE L’ANTIGA ROMA

CURS HISTÒRIA ANTIGA ROMA ANDRONAcultura

Amb aquest curs us convidem a aproximar-nos a la cultura romana a través de les diverses facetes i dimensions de la seva història i el seu art: arquitectura, escultura, pintura, urbanisme, mosaics, gastronomia, artesania, arts escèniques i jocs…

Partint d’un context general que observarà les influències prèvies, el curs desenvoluparà cronològicament les diverses etapes que caracteritzen dita cultura, aproximant el punt de mira a l’herència que Roma va llegar a la nostra ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s