ITINERARIS EDUCATIUS ANDRONAcultura

Observant el programa de continguts oficial, i avalats pel Certificat d’Aptitud Pedagògica ANDRONAcultura oferim una serie d’itineraris educatius per la ciutat adaptats a cada etapa de la ESO, on incorporem la nostra experiència docent, forjada en l’execució de tallers i visites en museus i institucions de Barcelona en el camp de l’Art, la Història i les Humanitats.

El valor afegit que oferim en dites activitats és el reconeixement i assimilació de continguts mitjançant un exercici sensorial, basat en la observació, identificació i reconeixement dels trets socials i culturals que van forjar períodes històrics passats, molts dels quals sobreviuen  avui en dia en el conjunt de la nostra societat.

Actualment ANDRONAcultura s’encarrega de l’execució de les visites escolars al Refugi307 i a les Bateries antiaèries del Turó de la Rovira pel Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA).                                                                        

Itineraris escolars que ofereix ANDRONAcultura pel curs 2011-12:

Sobreviure Barcelona
EVOLUCIÓ D’UNA CIUTAT

Barcino any 12 a.C. Barcelona 2011. Què ha passat des de la fundació de la nostra ciutat fins avui dia? Quines són les arrels històriques que van nudrir aquests carrers que ara trepitgem? Amb aquesta activitat proposem a l’alumnat una ruta diferent, una passejada alternativa que a través d’una mirada completa i amena ens portarà a copsar l’evolució de la ciutat a través dels seus esdeveniments i edificis més singulars. Recorrerem algunes de les localitzacions que foren escenari dels esdeveniments socials, polítics i culturals més trascendentals per a Barcelona, i tractarem anècdotes i personalitats il·lustres i populars que han contribuït a forjar la història de la nostra ciutat. La fundació, el creixement, els conflictes bèl·lics, el ressorgiment als períodes de crisi, l’aposta per la modernitat, són aspectes indivisibles del caràcter barceloní. Teixirem la seva història ressaltant dates clau: el 12 a.C, 347, 801, 1173, 1348, 1373, 1391, 1493, 1640, 1714, 1856, 1880, 1929, 1936, 1992, 2004… moments esplendorosos, i també decadents que han configurat barris com el Gòtic, el Born, la Barceloneta, o l’Eixample i han fet que Barcelona hagi crescut, s’hagi transformat i avui dia plantegi, com cap altra, els múltiples interrogants de les grans urbs contemporànies.

DURADA: entre 2 i 3h aprox. Amb possibilitats d’adaptació segons les necessitats del centre educatiu.
RECORREGUT: Ciutat Vella (Barri Gòtic, Catedral i Call), Born, Ciutadella i front marítim.
MATERIALS: Mapes didàctics explicatius de l’evolució de la ciutat.
RECOMENADA PER CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA, ESO i BATXILLERAT

Ave Barcino! La Barcelona Romana
L’ORIGEN DE LA CIUTAT QUE SOM

El pla de Barcelona, al segle I aC., fou un emplaçament que reunia aspectes atraients on edificar residències per a veterans de l’exèrcit romà. Les condicions del terreny, la proximitat al mar, la fertilitat de la terra i l’afabilitat dels seus antics pobladors van animar els romans a escollir aquest indret per fundar Barcino, una colònia a l’oest de la Mediterrània. Amb aquest recorregut els alumnes s’aproximaran a la importància que ha tingut per a les nostres terres la romanització. Situarem el paper que juga a la Mediterrània la Hispania romana i les seves principals ciutats. Visitarem les restes físiques que es conserven a Barcelona i quins van ser els trets característics que asseguraven l’éxit de la romanització. A través del diàleg i la identificació per part de l’alumnat d’allò que caracteritza la societat actual, recopilarem aquells aspectes que hem heretat i encara avui ens permeten dir que som descendents dels romans. Cultura, llengua, gastronomia, urbanisme, arquitectura, festes i religió són alguns exemples de l’ampli llegat que aquest poble va deixar a casa nostra, i que avui us proposem reinterpretar en un itinerari a través dels vestigis de Barcino i per la nostra memòria col·lectiva.

DURADA: entre 2 i 3 hores. Amb possibilitats d’adaptació segons les necessitats del centre educatiu.
RECORREGUT: Ciutat Vella (Plaça Nova, Plaça Ramon Berenguer III, Plaça del Rei i Plaça Sant Jaume, Paradís, Pati Llimona, Traginers).
MATERIALS: Mapes didàctics explicatius de l’urbanisme romà. Imatges de suport.
RECOMENADA PER CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA, ESO i BATXILLERAT


Pot incloure la visita al MUHBA-Plç del Rei/Temple/Domus (preu no inclòs a la tarifa)

Barcelona del Romànic al Gòtic
DESTRUCCIÓ I REGENERACIÓ DEL PATRIMONI

La història medieval de la ciutat de Barcelona es pot llegir en les seves representacions artístiques. Barcelona evoluciona com a ciutat a cop de picapedrer, amb el disseny de muralles, esglésies i parròquies i nous palaus, i el pas dels segles, ens permet entendre en tots ells, dues societats contraposades. El nostre recorregut enfronta Romànic i Gòtic, mitjançant l’anàlisi visual i estilístic del patrimoni, l’explicació del missatge religiós i la lectura iconogràfica de dos estils ben diferents i presents a la ciutat. Identificarem amb l’alumnat els elements arquitectònics, escultòrics i culturals que expliquen el canvi d’una societat rural vers una societat urbana i com aquesta transformació comportarà la creació d’una consciència ciutadana amb un estil artístic propi. Valorarem els factors religiosos, polítics i socio-econòmics que propicien el canvi i com l’expansió mediterrània i les influències externes afectaren l’estètica de la ciutat. Per últim, mitjançant la descoberta i observació del patrimoni heretat de la Barcelona medieval, establirem didàctiques per construir amb l’alumnat la història que explica la seva conservació i la creació del que avui anomenem el “Barri Gòtic”. lnstarem a l’alumnat a educar la mirada damunt el patrimoni, diferenciant l’original de les posteriors reconstruccions, i establirem una mirada crítica i constructiva per captar la finalitat que comporta la construcció i/o recuperació dels monuments a la nostra ciutat.

DURADA: entre 2 i 3 hores. Amb possibilitats d’adaptació segons les necessitats del centre educatiu.
RECORREGUT: Sant Pau del Camp, Hospital, Barri Gòtic, Marcús i Santa Maria del Mar.
MATERIALS: Mapa dels edificis visitats i llegenda de les característiques principals d’aquests.
RECOMENADA PER CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA, ESO i BATXILLERAT


Pot incloure la visita a St. Pau del Camp o a la Catedral de Barcelona (preu no inclòs a la tarifa)

Barchinona, port de la Mediterrània
VIDA QUOTIDANA A UNA CIUTAT MEDIEVAL

El recorregut que us proposem es centra en els segles XIII i XIV per tal de conèixer com es vivia a la Barcelona medieval, una ciutat madura políticament i en ple desenvolupament econòmic, cultural i artístic. Utilitzarem fonamentalment, la documentació històrica de la vida quotidiana prenent els aspectes íntims de l’esdevenir diari de les persones que hi vivien per reconstruir, com si d’un puzzle es tractés, la dimensió general de la societat barcelonina a l’Edat Mitjana. Recorrerem els carrers més reveladors i, a cadascuna de les nostres aturades, veurem què passava en el dia a dia dels ciutadans comentant l’estructura i l’urbanisme de la ciutat, la higiene pública, la llar, els hàbits alimentaris, el paper de les dones, la família, les festes i entreteniments, els grups socials urbans i molt més. Imaginarem els carrers medievals estrets i sovint foscos, les taules i taulells que es barrejaven amb el pas dels vianants, l’ambient de gran activitat, el tragí de pedres que vénen de Montjuïc i la febre constructora que no s’aturà durant els darrers segles medievals: edificis religiosos i civils es bastien segons el nou estil gòtic donant un aspecte elegant i sobri a la ciutat. Identificarem els trets de la vida menestral, l’agitació del port i els seus treballadors, les relacions exteriors i comercials, les institucions i l’expansió de la Corona d’Aragó i els invents i avenços heretats d’una època històrica que convertí Barcelona en un referent cabdal a la Mediterrània.

DURADA: entre 2 i 3 hores. Amb possibilitats d’adaptació segons les necessitats del centre educatiu.
RECORREGUT: Barceloneta, La Ribera, Barri Gòtic, Raval i Drassanes.
MATERIALS: Mapes didàctics expicatius del creixement urbà de la ciutat medieval. Imatges de suport.
RECOMENADA PER CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA, ESO i BATXILLERAT

Pot incloure la visita a la Capella de Sta. Àgata i al Palau Cervelló-Guidice (Preu no inclòs a la tarifa)

Barcelona sota les bombes
EL DIA A DIA A LA RERAGUARDA

Durant la Guerra Civil espanyola, i especialment a partir de 1937, Barcelona va patir un fet inèdit en la història d’Europa: els bombardeigs aeris sobre la població civil indefensa. Les forces feixistes van considerar Barcelona un objectiu de prioritat màxima on practicar bombardeigs sistemàtics amb la intenció de provocar el desànim entre la ciutadania i tallar els subministraments que s’enviaven al front. L’activitat que proposem pretén il·lustrar la determinació i perseverància amb què la ciutadania i les institucions van respondre a una situació tan terrible com desconeguda. A través d’un recorregut particular identificarem la magnitud de la tragèdia a la ciutat: esmentarem els barris més afectats, el port, Poble Sec i la Barceloneta, i també Gràcia, el Poble Nou o Sant Andreu i explicarem quins eren els principals objetius bèl·lics a la ciutat. A través d’imatges i textos de l’època ens aproximaren a les dificultats que la població havia de superar per fer front als atacs i a través d’una didàctica interactiva amb l’alumnat debatrem sobre les possibles estratègies en la defensa de reraguarda, tot mostrant les tàctiques dutes a terme per les autoritats competents i la població durant la contesa: bateries antiaèries del Turó de la Rovira, construcció de refugis, el control aeri…

DURADA: entre 2 i 3 hores. Amb possibilitats d’adaptació segons les necessitats del centre educatiu.
RECORREGUT: Teatre Coliseum, Plaça Catalunya, Sant Felip Neri, Rambles, Colom, Drassanes, Paral·lel.
MATERIALS: Mapa dels bombardejos a la ciutat i refugis del subsòl. Imatges de suport.
RECOMENADA PER ESO i BATXILLERAT

Pot incloure la visita al MUHBA-refugi307 o al MUHBA-Turó de la Rovira (preu no invlòs a la tarifa)

Barcelona en el tombant del s.XIX
LA TRANSFORMACIÓ DE LA CIUTAT I L’ECLOSIÓ DEL MODERNISME

La segona meitat del s.XIX esdevé un periode clau pel neixement de la Barcelona moderna. La influència que genera la revolució  industrial obliga la transformació de la ciutat que, oberta a Europa, assimila el corrent renovador que inunda el vell continent. L’Eixample i els seus nous habitants esdevindran l’escenari i els protagonistes principals pel desenvolupament del Modernisme a la ciutat. Durant aquest recorregut analitzarem les característiques i objectius principals d’aquest moviment al mateix temps que proporcionarem una visió completa de la nova ciutat i les contradiccions socials existents en el naixement de la societat moderna, basada en la industrialització i la societat de classes. Entendrem per què Barcelona es coneixia com la Rosa de Foc, i es convertí en una ciutat convulsa i desigual. Explicarem als alumnes en què consisteix la “modernitat” modernista, qui eren els artistes bohemis i qui van ser els seus principals promotors. Reflexionarem en última instància sobre el turisme de masses i la privatització del patrimoni modernista. Valorarem l’arquitectura com a  missatgera del poder, establint una mirada crítica vers les estratègies i objectius que es troben darrera la construcció i posterior recuperació dels monuments.

DURADA: entre 2 i 3 hores. Amb possibilitats d’adaptació segons les necessitats del centre educatiu.
RECORREGUT:
1) Partint de l’eix del Pg. de Gràcia es planteja un recorregut que visita espais a la dreta i esquerra de l’Eixample.
2) Estació de França, Ciutadella, Pg. de Sant Joan, Ausiàs March, Palau de la Música i Plaça Catalunya.
MATERIALS: Mapa dels edificis visitats i escenaris urbans. Imatges de suport.
RECOMENADA PER ESO i BATXILLERAT

Pot incloure visita a la Pedrera o a la Casa Batlló (preu no inclòs en al tarifa).

Per a més informació posa’t en contacte amb nosaltres:

ANDRONAcultura

C/Topazi, 14  Gràcia (galeria “Untitled”BCN)

Tel: 93 112 46 15

Mail: info@andronacultura.com