Ruta BARCELONA EN LLUITA!

Oci, propaganda i organització obrera a la ciutat industrial

A principis de segle XX Barcelona bullia d’efervescència. La revolució industrial havia propiciat la 1a Exposició Universal a l’Estat espanyol, la construcció del primer submarí, i l’art modernista. Tanmateix, això mai hauria estat possible sense els milers i milers d’obrers i obreres que constituïren la seva força de treball. La seva empenta i la lluita per la dignitat del proletariat va forjar també el caràcter apassionat, enèrgic i insubordinat de la ciutat.

A partir de l’eix viari del Paral·lel ens aproparem a l’època que va posicionar la ciutat en allò conegut com les societats de masses, on l’opinió pública començà a exercir una llibertat d’expressió que clamava per uns drets socials que les classes dominants s’obstinaren en no reconèixer en múltiples ocasions.

Ens endinsarem a l’enigmàtica Terra Negra, rememorarem la vaga general de la Canadenca així com l’escenari del primer discurs públic de Salvador Seguí “el Noi del Sucre o les lúcides i excitants paraules de l’anarcosindicalitsa Teresa Claramunt al Teatro Circo Barcelonés i els qüestionables processos de Montjuïc. Així mateix, tractarem també l’oci i allò més lúdic en la vida dels treballadors i treballadores de la ciutat, del caràcter festiu i vital de les seves reunions i les animades tertúlies polítiques a les terrasses dels cafès de l’avinguda Marqués de Duero o l’extensió dels sicaris pels carrers del barri Xino i el Districte V en els anys 20,  els mítings i representacions teatrals de denúncia de la causa contra Francesc Ferrer i Guàrdia i en favor de l’abolició de la pena capital durant la II República o el procés de col·lectivitzacions durant la guerra en el sector d’Espectacles en el llavors conegut com el Broadway de Barcelona.

 
Diumenge 24 d’abril a les 11:30h
Durada: 2h
Preu especial ruta del mes: 10€
Punt de trobada: Metro Drassanes (Sortida Sta. Madrona)
 
 

2 pensaments sobre “Ruta BARCELONA EN LLUITA!

  1. Retroenllaç: Diumenge 21 d’abril – Mercat d’Intercanvi, Taller de pancartes, Revolució integral @CanPiella, #Idees2013 @enlluita | acampadasbd

  2. Retroenllaç: #ICM2013 | Idees per canviar el món 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s