DONES D’AVANTGUARDA, creadores del S.XIX-XX

DANDYS, transformistes,  PROVOCADORES, PIONERES,                            surrealistes, ambigües, IRREVERENTS,                                                                       DAdA , AVANTGUARDISTES … OBLIDADES

A les darreries del s.XIX i les primeres dècades del s.XX, una sèrie de dones artistes irrompran amb força als cercles artístics europeus, exclusivament masculins fins aquells moments. Amb anhels emancipadors i cansades del paper menor i secundari que la societat els hi assignava, reclamaren la igualtat d’oportunitats necessària per assolir el mateix grau de prestigi que els seus companys masculins. Volien ser visibles, reconegudes, professionals i “veritables artistes” i això no només passava per canviar les masclistes estructures que regien el món de l’art, sinó per qüestionar i transgredir una societat sencera que portava segles deixant molt clar quin havia de ser l’espai i les funcions de les dones axí com les seves principals virtuts.

Trencant els estereotips femenins patriarcals imposats tant per la societat com pels seus propis companys artístics o sentimentals, com el de la “femme-enfant” o la “dona-musa” promoguts pels surrealistes, i lluitant per la conquesta d’espais i drets que els hi eren legítims, les nostres pioneres es reivindicaren com a subjecte capaç de brillar amb llum pròpia. Dones autònomes, lliures, emancipades, rebels i modernes que cercaren una veu propia i exploraren la seva identitat més enllà dels límits imposats per la mirada masculina.

Remedios Varo

Amb aquest itinerari us convidem a descobrir vida, obra i context d’algunes d’aquestes artistes i intel·lectuals vinculades al barri de Gràcia com Lluïsa Vidal, Remedios Varo, Maruja Mallo, Mercè Rodoreda o Margarida Xirgu. Totes elles marcades per un context històric que veié donar els primers pasos de la lluita per l’emancipació de les dones i la consecució de certes victòries, al mateix temps que l’ombra fosca del feixisme imposava un terrible retrocés.  Els fets tràgics que sacsejaren l’Europa de principis del segle XX troncarien les seves vides i expectatives. Fugitives, represaliades i eternament exiliades. Avui, la majoria encara no tenen plaques a la ciutat, ni són mencionades pels seus discursos històrics o artístics oficials, mentres són commemorades als seus països adoptius resten condemnades a l’ostracisme a casa nostra.

L’ITINERARI COMENÇA A LA GALERIA D’ART UntitledBCN ON VISUALITZAREM I COMENTAREM L’OBRA D’ALGUNES DE LES ARTISTES QUE TRACTAREM DURANT  A LA RUTA .


Dies: diumenge 29 de gener a les 11.30h
Durada itinerari + xerrada: 2h         RESERVA ARA
Punt de trobada: Galeria UntitledBCN, C/Topazi 14 baixos (Gràcia)
Preu especial gener: 11€


GALERIA D’IMATGES

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

    ← BARCELONA EN LLUITA!                           EIXAMPLE: INTERIORS CENTENARIS→

2 pensaments sobre “DONES D’AVANTGUARDA, creadores del S.XIX-XX

  1. Retroenllaç: La Casa de les Lletres

  2. Retroenllaç: La Casa de les Lletres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s