Itinerari EL CARMEL-CAN BARÓ “PISOS SÍ, BARRAQUES NO!”

Captura de pantalla 2016-05-04 a las 19.01.54

Manifestació a les Barraques de Francesc Alegre convocada per l’Associació de Veïns del Carmel per la contrucció d’habitatge social al barri. Bcn, 13 de juny de 1976. Pere Monés

Al voltant del Turó de la Rovira s’extenien el tres nuclis de barraques més poblats de la zona del Carmel-Can Baró: Raimon Casellas, Francesc Alegre i Marià Labèrnia, coneguts popularment pels veïns i veïnes com “el Santo”, “el Hoyo” i “los Cañones” respectivament. En els anys 60, moment àlgid del barraquisme a la ciutat, hi visqueren unes tres mil persones en unes 700 barraques. Famílies treballadores, majoritàriament migrades, que desafiant la marginalitat i l’oblit als quals la ciutat els condemnava, foren les primeres en organitzar-se i lluitar per tal que les seves demandes d’una vida i habitatge dignes fossin escoltades i resoltes finalment per les institucions.

El fenomen del barraquisme venia de lluny, Barcelona des de finals del s.XIX ja arrosegava la problemàtica de l’infrahabitage obrer com a conseqüència d’una mala gestió política pel que fa la construcció de vivendes a la ciutat. El dèficit de cases destinades a allotjar les franges més humils de la classe treballadora, s’agreujà en època franquista amb les arribades migratòries provocades per la repressió política i la misèria. Les famílies que arribaven a la ciutat buscant anonimat, una vida millor i, en definitiva, un futur, trobaven feina però no cases. Així, barris en aquell moment poc construits i on el sòl era més econòmic es van poblar de barraques i autoconstrucció precària, esdevenint les noves perifèries urbanes, territoris “on la ciutat perdia el nom”, oblidats i desatesos, però al mateix temps reductes de resistència antifranquista, on els llaços, el cooperativisme i la forta organització dels seus habitants farien possible l’emergir d’un barri digne.

Amb aquest itinerari ens endinsarem al fenomen de barraquisme a partir dels barris del Carmel i Can Baró. Resseguint els emplaçaments i els vestigis conservats de les barraques als voltants del Turó de la Rovira, entendrem el problema de l’infrahabitatge, la situació dels seus protagonistes i la incansable lluita de la Vocalia de Barraques de l’Associació de Veïns del Carmel per la millora de les condicions de vida, la pavimentació, els subministraments, els equipaments i finalment la rehubicació de les famílies barraquistes al  propi barri amb la victòria final dels “Pisos verds” de Raimon Caselles, la construcció d’habitatge social a la zona l’any 1984. L’itinerari inclou la visita guiada al Centre MUHBA: Turó de la Rovira.

Dissabte 28 de maig 11:30h
Diumenge 19 de juny a les 18:30h

Durada 2 hores

Preu especial: 10€ per persona.reserva ara
El preu inclou la visita guiada al Centre MUHBA: Turó de la Rovira.

Punt de trobada: Plaça de la Mitja Lluna, parada final de l’autobús V17 direcció Carmel.

Aquelles persones que ho prefereixin poden quedar amb el/la guia 45 minuts abans de l’inici de l’activitat al C/ Gran de Gràcia a la sortida de metro de Fontana, d’allà s’agafarà el bus V17 per pujar al turó. Es prega puntualitat.